Comunicat de presa campanie nationala 8 mai 2010

Comunicat de presa

Va aducem la cunostinta ca in data de 8 Mai 2010, in 14 orase din Romania asociatiile de motociclisti vor desfasura simultan o campanie nationala ce are ca scop principal sustinerea Asociatiei Timisoara Bikers in demersul lor referitor la modificarea legislatiei rutiere privind prezenta animalelor pe drumurile publice, precum si aducerea in prim plan a unor propuneri legislative ce privesc circulatia motocicletelor pe drumurile publice.
Cluburile Chopper Academy si Romantic Bikers s-au alaturat acestei campanii nationale prin semnarea unui protocol cu celelalte 14 asociatii moto in data de 10 Aprilie 2010 la Ploiesti.
Actiunea noastra este sustinuta si de Seawolves Mc – Constanta, Heavy Riders Mc – Ploiesti, Oltenia Bikers Mc – Craiova, Kronstadt Bikers – Brasov, Bukowina Mc – Radauti, Drobeta Motors – Drobeta Turnu Severin, Valah Motors - Targoviste, Free Bikers – Hunedoara, Forever Young – Targu Jiu si de grupuri moto din Buzau, Braila si Resita si Timisoara.
Urmare a acestei intelegeri pe data de 8 Mai 2010 ora 10:30 va avea loc in Bucuresti la hotel Ibis din calea Grivitei 143 (Gara de Nord) in sala Berlioz, sub sloganul “Atentie la motociclisti” o conferinta de presa cu scopul de a gasi solutii cat mai bune pentru prevenirea accidentelor rutiere si constientizare a celorlalti participanti la trafic, referitor la prezenta motocilcistilor pe drumurile publice.
Campania noastra se bucura de sustinerea unor personalitati de marca din viata publica.
Intrucat suntem la inceput de sezon moto, iar numarul motociclistilor, precum si al incidentelor rutiere in care acestia au fost implicati a crescut in Bucuresti, consideram ca este oportuna realizarea unei astfel de campanii atat pentru motociclisti, cat si pentru ceilalti participanti la trafic. Actiunea din data de 8 Mai se vrea a fi un prim pas dintr-o campanie nationala ce are ca scop modificarea si completarea legislatiei rutiere privind conducerea vehicolelor pe doua roti.
Va propunem o colaborare in acest sens prin mediatizarea campaniei noastre si totodata va oferim ocazia unor relatari de la fata locului, concomitent cu alte surse media din toata tara, implicate in campanie.
Mai jos, va rog sa regasiti o parte dintre propunerile noastre referitor la modificarea legislatiei:
- Introducerea permisului categoria A1 sau chiar A pentru conducerea oricarui vehicol cu doua roti si motor, indiferent de puterea motorului sau capacitatea cilindrica - cursurile de legislatie actuale fiind mai mult decat insuficiente si foarte usor de obtinut.
- Permiterea accesului printre masini catre zona din fata (inainte de semafor) … cu viteza de max 5 km /h.
- Crearea unei zone inainte de semafor special pentru vehicolele cu doua roti … zona in care masinile sa nu aiba acces - adoptata in Grecia.
- Majorarea amenzilor pentru nepurtarea castii de protectie.
- Majorarea amenzilor pentru mersul pe o roata in orase.
- Ridicarea pe loc a talonului si eventual a placutelor de inmatriculare pentru motocicletele cu tobe “aranjate” … dar numai in masura in care aceasta este constatata pe loc cu sisteme speciale de masura a zgomotului.
- Introducerea in legislatie a “vinovatului moral” si tragerea la raspundere a celui care cauzeaza un accident chiar daca nu a existat contact intre motocicleta si celalalt vehicol.
- Sanctionarea celor care nu circula cu o viteza de max 30km/h pe sectoarele cu criblura asfaltica proaspat pusa.
- Posibilitatea platii asigurarii obligatorii si pe o perioada mai mica de sase luni.
- Schimbarea modului de calcul a daunelor platite de firmele de asigurari in cazul motocicletelor - acum o dauna totala este estimata la cateva sute de euro pentru o motocicleta a carei valoare de piata este 3000 Euro.
- Semnalizarea corespunzatoare a starii carosabilului indiferent ca este vorba de gropi in asfalt, lucrari ori chiar curatarea asfaltului cu apa. Acest lucru ar duce la adaptarea vitezei la starea carosabilului fapta de care suntem acuzati noi motociclistii in caz de accident. In general nu stim ca o sa urmeze o portiune de drum periculos ca sa putem adapta viteza iar sistemul de franare nu permite motocicletei sa opreasca la fel ca un vehicul pe 4 roti.